Przepis na zakwas chlebowy znajdziecie TUTAJ. Teraz najwyższa pora na chleb. Taki swojski, własny z ulubionymi dodatkami. Oczywiście można bez ale ja przerobiłam tyle różnych dodatków (żurawina, śliwki suszone, morele, daktyle, słonecznik , pestki dyni, płatki zbożowe..... ), a ostatecznie najbardziej lubię dodatek chia, babki płesznik i słonecznika. To jest mój number one!
Przy pieczeniu chleba doszłam do takiej wprawy, że już nic nie ważę i nie odmierzam tylko wszystko dodaję "na oko". Dobrze jest też sobie ustalić rytm pieczenia taki jaki nam pasuje. Ja najczęściej pierwszą część robię późno wieczorem, zostawiam na noc i kiedy idę później do pracy, rano wszystko mieszam i za jakieś 3 godziny piekę. Ale zdarza mi się również, że rano nie zdążę i dopiero po przyjściu z pracy mieszam drugą część, odstawiam i po kilku godzinach piekę.
Tu muszę dodać, że jeśli chleb jest z samej mąki żytniej rośnie wolno i czasem trzeba czekać kilka godzin (nawet 5-6) Jeśli dodaję mąkę graham wystarczą 2 godziny do wyrośnięcia. Zdarza się więc, że zaczyn do wyrośnięcia robię rano a dopiero po przyjściu z pracy resztę. Nie jest to wcale kłopotliwe bowiem wystarczy jedna miska i łyżka lub warzecha i oczywiście forma keksowa, w której chleb pieczemy.
Chleb na zakwasie - część pierwsza: forma 12x21(góra na dole węższa) wysokość 8 cm
Składniki:
- około 3/4 szklanki mąki żytniej z pełnego przemiału
- około 1/2 szklanki zakwasu
- szklanka wody
*wymieszaj wszystkie składniki, przykryj ściereczką i odstaw na około 12 godzin
Część druga:
Składniki:
- wyrośnięty zaczyn z części pierwszej
- 1 i 1/2 szklanki (o pojemności 250 ml) mąki żytniej z pełnego przemiału
- 3/4 szklanki ulubionych dodatków ( u mnie słonecznik, chia, babka płesznik)
- łyżeczka soli himalajskiej
- około 1 szklanki wody
Jak to zrobić?
- wymieszaj łyżką wszystkie składniki, powinny mieć konsystencję ciasta
- w zależności od wilgotności mąki wszystko regulujesz wodą
- formę keksową wysmaruj masłem i wysyp mąką
- włóż ciasto do formy, nakryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 4 godziny
- wyrośnięte ciasto delikatnie spryskaj rozpylaczem z wodą (nie musi być) i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 min., zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz chleb około 35-40 min.
- po upieczeniu ponownie spryskaj chleb wodą w rozpylaczu (nie musi być), wyjmij z formy i pozostaw na desce lub kratce do wystudzenia
Podzielę się z wami jeszcze jednym moim sposobem. Zdarza mi się że potrzebuję chleb na już to wtedy ratuję się drożdżami. Jest też to przepis dla niecierpliwych, którzy już chcą spróbować własnego chleba.
Co wtedy należy zrobić? Otóż wystarczy do około 300 g mąki żytniej z pełnego przemiału dodać około 1/2 szklanki zakwasu, łyżeczkę soli himalajskiej, ulubione ziarna lub dodatki, natomiast do około szklanki letniej wody (może być nieco więcej wody,to zależy od mąki) dodać szczyptę cukru i 1/2 łyżeczki drożdży, dobrze wymieszać aby drożdże się rozpuściły, następnie należy wymieszać wszystkie składniki.
Całość włożyć do formy i wystarczy odczekać 1/5-2 godz. Po tym czasie ciasto powinno pięknie wyrosnąć i podwoić swoją objętość, wystarczy więc go włożyć do pieca i upiec.
oj zjadłabym taki domowy chlebek <3 mmmm
OdpowiedzUsuńBede piekla, tylko musze maki zytniej kupic. Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam Twoje przepisy!!! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńja cały czas się przymierzam i przymierzam i przymierzam do własnego wypieku ;)
OdpowiedzUsuńIt look delicious!!i will try to bake this.
OdpowiedzUsuńI am your new follower, hope you follow me back on G+,GFC. Please visit my blog.
https://clickbystyle.blogspot.in/
Chlebek wygląda bardzo apetycznie...serdecznie pozdrawiam Ava...
OdpowiedzUsuńwygląda super :) pozdrawiamy i zapraszamy :)
OdpowiedzUsuń2x0lc20q
OdpowiedzUsuńcialis 20 mg sipariş
sight care
kamagra jel
cialis 100 mg resmi satış sitesi
cialis 5 mg
glucotrust official website
viagra