Czekam tak ja Wy na wiosnę więc zielono mi i to coraz bardziej. Są zwolennicy i przeciwnicy nowalijek. Ja jednak rzodkiewek za nowalijki nie uważam i jem je przez cały rok. Jestem wręcz od nich uzależniona. Jeśli kupuję rzodkiewki ze sprawdzonego źródła czyli bio lub ekologiczne to najczęściej wykorzystuję również ich zielona natkę. Jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju koktajli i smothie. Można ją także dodawać do sałatek i surówek a nawet zrobić zupę.
Widzicie więc jak się pięknie u mnie zazieleniło. Zupa jest pyszna i nastraja wiosennie. Jest bardzo prosta w wykonaniu i dostarcza mnóstwa energii.
Liście rzodkiewki – właściwości ·
Liście rzodkiewki posiadają moc odtruwającą organizm z toksyn oraz substancji kancerogennych. Działają przeciwzapalnie, a ich działanie przeciwnowotworowe jest większe niż np. brokułu. Liście ponadto są bogate w witaminę C, fosfor, wapń i żelazo.Wykorzystywane są w medycynie Dalekiego Wschodu.
Liście rzodkiewki – właściwości ·
- działanie przeciwnowotworowe (silniejsze niż brokułu)·
- poprawiają trawienie i przemianę materii·
- działają odtruwająco i oczyszczająco·
- są źródłem witaminy C (więcej niż w cytrynie)
- zawierają żelazo i wapń (więcej niż w szpinaku)·
- wspomagają leczenie żółtaczki·
- regulują ciśnienie krwi.
Liście rzodkiewki posiadają moc odtruwającą organizm z toksyn oraz substancji kancerogennych. Działają przeciwzapalnie, a ich działanie przeciwnowotworowe jest większe niż np. brokułu. Liście ponadto są bogate w witaminę C, fosfor, wapń i żelazo.Wykorzystywane są w medycynie Dalekiego Wschodu.
Wiośnie sprzyjają też imprezy a właśne jedna z nich odbyła się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Trzecia edycja festiwalu kulinarnego FOOD FEST! Tym razem w ramach Targów FOOD SHOW!
Około osiemdziesięciu wystawców w tym: otwierające sezon food truck'i, restauracje, bary, bistra, kawiarnie ze Śląska i nie tylko, producenci i dystrybutorzy zdrowych lokalnych produktów, strefa chill i strefa dla dzieci.
Świetna impreza i super organizacja. Można było wysłuchać, degustować i zakupić niektóre produkty. Oprócz sushi w różnych smakach hitem były jaj ze strusia i przygotowane z nich potrawy. przemili prowadzący i pyszne jedzenie.
Były również warsztaty dla dzieci i mnóstwo frajdy przy przygotowywaniu dań.
Każdy mógł znaleźć coś dla siebie bowiem oprócz oferty mięsnej była również kuchnia wegetariańska i wegańska
Zielona zupa z naci rzodkiewki
Składniki:
- pęczek rzodkiewki bio
- 3 cebule dymki w tym jedna z zieloną natką
- 2 gałązki koperku
- łyżka oliwy
- płaska łyżka mąki
- płaska łyżka masła, możesz zastąpić oliwą
- 800 ml wywaru z warzyw
- 1/2 szklanki śmietanki 12 - 18 %
- sól i pieprz do smaku
- łyżka sosu sojowego
- * do dekoracji rzeżucha , 2-3 rzodkiewki pokrojone w paski, 2-3 łyżki śmietanki 30% delikatnie ubitej
Jak zrobić zupę?
- umyj rzodkiewkę i odetnij liście, odrzuć zwiędłe i pożółkłe
- liście grubo posiekaj a 2-3 rzodkiewki potnij w paski
- pokrój w plastry cebulę i delikatnie ja przesmaż na oliwie, dodaj bulion warzywny i zagotuj
- dodaj posiekaną nać rzodkiewki, koperku i posiekaną nać dymki, zagotuj, dopraw solą i sosem sojowym, zagotuj
- w suchym garnku roztop masło, odstaw z ognia dodaj mąkę i wymieszaj następnie dodaj śmietankę i wymieszaj (jeśli jest gęsta dodaj nieco wody)
- na garnek połóż sitko i przelej zupę przez sitko, wymieszaj dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, zagotuj
- delikatnie ubij śmietankę i dodaj przed podaniem razem z posiekaną rzodkiewką i rzeżuchą
Nie miałam pojęcia że liście rzodkiewki są jadalne, wypróbuję ten przepis na pewno :-)
OdpowiedzUsuńTeż nie wiedziałam. Wygląda smakowicie :-)
UsuńJa tez nie ;)
UsuńUwielbiam takie zupy coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńSmaczne receptura i wspaniały wygląd! Uwielbiam spodnie pomarańczowe, kolorystyki z szarego swetra i piękny sposób ubrać białą bluzkę masz.
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś pesto z liści rzodkiewek. Ostre było. Zupki jestem ciekawa, ale poczekam na swoją rzodkiewkę.
OdpowiedzUsuńja liście rzodkiwki używam do sałatek, kroję po prostu wszystko, najlepsze są te najmłodsze, zupy jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńZupa z liści rzodkiewki? :) Wow, nie wiedziałam,wygląda przepysznie :) Do tego pewnie jest zdrowa :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń_______________
PorcelainDesire ♥
Kolor zupy zauroczył mnie. Myślę, że kiedyś spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńOj na taką zupkę to mam ogromną ochotę!
OdpowiedzUsuńDzięki za genialny przepis ,uwielbiam rzodkiewki :)
OdpowiedzUsuńTakiej zupki jeszcze nie jadłam, ale zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe zdjęcia! Pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie. Chętnie wypróbuję. :-)
OdpowiedzUsuńJuż samo zdjęcie zachęca do konsumpcji. Nie miałam pojęcia, że można jeść nać z rzodkiewki.
OdpowiedzUsuń