Wielkanoc to czas szczególny. Potrawy są tylko dodatkiem i dopełnieniem.
U mnie zawsze dominuje tradycja i dawne sprawdzone przepisy. Wprawdzie w kuchni
lubię eksperymentować ale na święta zawsze sięgam do starych, sprawdzonych
przepisów i potraw, które pojawiają się tylko w tym wyjątkowym czasie. Jedną z
takich właśnie potraw jest biały barszcz wielkanocny koniecznie na własnym
zakwasie.
Jako ślązaczka najczęściej robię zakwas na żurek śląski z mąki
pełnoziarnistej żytniej. Natomiast zakwas na barszcz wielkanocny robię z mąki
pełnoziarnistej pszennej i to jest ta zasadnicza różnica. Właśnie takim
przepisem na zakwas do wielkanocnego barszczu białego z wami się dzielę.
Zakwas na biały barszcz wielkanocny:
Składniki:
- 5 łyżek pszennej mąki pełnoziarnistej;
- 5 łyżek mąki orkiszowej;
- 4-5 ząbków czosnku;
- 4-3 listków laurowych;
- łyżeczka majeranku;
-1/2 łyżeczki kminu rzymskiego;
- 8-12 ziaren ziela angielskiego;
- litr przegotowanej ostudzonej wody.
Jak to zrobić?
https://www.youtube.com/watch?v=IY8wkgkldTI
To jest ten czas kiedy robi się żółto i słonecznie. U mnie oczy cieszy forsycja
a żonkile już się szykują do okazania całej swej piękności. Myślę, że na święta
zdążą.
Słonecznych, spokojnych dni dla Wszystkich.
Barszcz to jedna z moich ulubionych potrwa Wielkanocnych. Zakwas zdecydowanie polecam.
OdpowiedzUsuńCiekawa sprawa - Wielkanoc to naprawdę niesamowicie ciekawy okres.
OdpowiedzUsuńZakwas to jedna z moich ulubionych potraw. Naprawdę warto ją mieć!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu kreatywne potrawy. Naprawdę warto!
OdpowiedzUsuń