wtorek, 12 kwietnia 2022

Zakwas na wielkanocny barszcz biały






    Wielkanoc to czas szczególny. Potrawy są tylko dodatkiem i dopełnieniem. U mnie zawsze dominuje tradycja i dawne sprawdzone przepisy. Wprawdzie w kuchni lubię eksperymentować ale na święta zawsze sięgam do starych, sprawdzonych przepisów i potraw, które pojawiają się tylko w tym wyjątkowym czasie. Jedną z takich właśnie potraw jest biały barszcz wielkanocny koniecznie na własnym zakwasie. 
    Jako ślązaczka najczęściej robię zakwas na żurek śląski z mąki pełnoziarnistej żytniej. Natomiast zakwas na barszcz wielkanocny robię z mąki pełnoziarnistej pszennej i to jest ta zasadnicza różnica. Właśnie takim przepisem na zakwas do wielkanocnego barszczu białego z wami się dzielę. 



 Zakwas na biały barszcz wielkanocny: 

 Składniki: 

  - 5 łyżek pszennej mąki pełnoziarnistej; 
 - 5 łyżek mąki orkiszowej; 
 - 4-5 ząbków czosnku; 
 - 4-3 listków laurowych; 
 - łyżeczka majeranku; 
 -1/2 łyżeczki kminu rzymskiego; 
 - 8-12 ziaren ziela angielskiego; 
 - litr przegotowanej ostudzonej wody.


Jak to zrobić?


 


https://www.youtube.com/watch?v=IY8wkgkldTI


To jest ten czas kiedy robi się żółto i słonecznie. U mnie oczy cieszy forsycja a żonkile już się szykują do okazania całej swej piękności. Myślę, że na święta zdążą.






Słonecznych, spokojnych dni dla Wszystkich.




4 komentarze:

  1. Barszcz to jedna z moich ulubionych potrwa Wielkanocnych. Zakwas zdecydowanie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakwas to jedna z moich ulubionych potraw. Naprawdę warto ją mieć!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tego typu kreatywne potrawy. Naprawdę warto!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)