Pak choi – kapusta, która pochodzi z Chin, ale od pewnego czasu jest bardzo popularna w kuchni europejskiej – także u nas. Lubiana za swoją delikatną goryczkę, chrupkość i soczystość. Jest bardzo uniwersalnym warzywem – można ją przygotować w wielu wariantach. W każdej będzie równie smaczna.
Pak choi ma mnóstwo zalet: jest nie tylko smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu, ale też bardzo zdrowa. Jest źródłem witaminy C i A, zawiera też beta-karoten, kwas foliowy, żelazo, potas i wapń. Jest bogata także w chlorofil i mnóstwo cennych antyoksydantów. Zawiera omega-3 i kwas alfa-linolenowy, które mają działanie przeciwzapalne.
Kapusta pak choi to także dobry sposób, by utrzymać niską wagę – porcja 100 g to tylko 13 kcal (oczywiście surowej kapusty). Dzięki swojej niskokaloryczności i wysokiej zawartości błonnika, jest doskonała dla osób, które dbają o dietę.
Kapusta pak choi jest jadalna w całości – zarówno łodygi, jak i liscie. Łodygi są zwykle bardziej chrupkie. Warto też pamiętać, że smak pak choi zależy od wielkości główki – im jest ona większa, tym bardziej gorzka.
W Chinach najpopularniejsze są gotowana kapusta pak choi albo kapusta delikatnie podsmażana , czyli w tzw. kapusta przyrządzona w technice stir-frying . Warto pamiętać o tym, by gotowanie lub smażenie było naprawdę krótkie – wtedy kapusta nadal będzie chrupiąca. Najpierw smażymy łodygi, a dopiero na koniec liście.
Istotną wskazówką jest także sposób przechowywania. Pak choi należy przechowywać w lodówce, w foliowej perforowanej torbie. Wtedy wytrzyma nawet 3 tygodnie. Kapusty nie myjemy przed schowaniem do lodówki, dopiero tuż przed przyrządzeniem – dzięki temu będzie dłużej świeża.
źródło: https://dziendobry.tvn.pl/przepisy-kulinarne/pak-choi-przepisy-jak-gotowac-i-jak-jesc-kapuste-da3061
Wiem, że ostatnio Chiny budzą wiele kontrowersji. Jednak kapusta, którą kupowałam nie pochodzi z Chin, a że naprawdę ją lubię to zagościła w mojej kuchni
Można ją przygotować na wiele sposbów a jednym z ulubionych jest sałatka, do której można dodać to co masz w lodówce. U mnie w takiej wersji:
Sałatka z pak choi
Składniki:
- 1 mała główka pak choi
- 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki papryki czerwonej pokrojonej w paski
- 1 łyżka pora pokrojonego w pół plasterki
- 4 małe plasterki sera camember
- 4 plasterki białej rzepy
- 2 łyżeczki słodkiej kukurydzy
- łyżeczka rodzynek koryntek
- łyżeczka czarnego sezamu
Składniki na sos:
- łyżka oliwy
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki miodu
- kilka plasterków czosnku
*wszystkie składniki dobrze wymieszaj
Jak zrobić sałatkę?
- pokrój kapustę w paski
- na pokrojonej pak choi umieść wszystkie składniki i posyp sezamem
- polej sałatkę sosem, gotowe
Ja sałatkę rozłożyłam na dwa talerze, bo to była kolacja dla dwojga. Można podać z dowolnym pieczywem lub bez, to już kwestia potrzeb.
To kapusta, którą bardzo lubię a nie zawsze można ją kupić. Lubię z niej robić najróżniejsze dania. Z drugiej główki jutro będą wegetariańskie gołąbki.
Jest zimno. Znowu siedzę na Teamsach (uniwersytet wprowadził zdalne nauczanie), więc obowiązkowo codzienne kijki czyli nordic walking, żeby nie zwariować. Na moich spcerach jest pięknie bo można spotkać nawet Bambi.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo pożywna i smaczna sałatka. Jedna z moich ulubionych. Bardzo mi smakuje.
OdpowiedzUsuńNie kojarzę tej sałatki. Chociaż uważam, że na pewno warto jej spróbować.
OdpowiedzUsuńBułeczki drożdżowe rewelacja. Polecam
OdpowiedzUsuń