środa, 11 października 2017

Odwrócone ciasto z owocami i mąką z pełnego przemiału








Odwrócone ciasto z owocami to zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta odwróconego. Cukier został zastąpiony ksylitolem i miodem a mąka pszenna mąką pszenną z pełnego przemiału. Nie wiedziałam czy wyjdzie ale wyszło!



Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 ml mleka 
  • 100 g masła
  • 50 g ksylitolu
  • 2 jajka

Jak zrobić ciasto?
- utrzyj ksylitol z masłem dodaj jaja i dobrze wymieszaj
- połącz suche składniki i dodaj do masy, wymieszaj


Składniki na "karmel":
  • 2 kopiaste łyżki miodu lub 4 płaskie
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • płaska łyżka masła

Jak zrobić karmel?
- rozpuść miód i  kiedy będzie się gotował dodaj sok z cytryny i masło, wymieszaj
- wylej karmel do formy i ułóż owoce
- ja miałam 2 małe jabłka pokrojone w plastry, 2 małe morele i kilka borówek amerykańskich

Ciasto cd.
- na ułożone owoce wylej ciasto i włóż wszystko do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 30 - 35  min.
- wyjmij z piekarnika, odczekaj około 10 min i odwróć ciasto na paterę

8 komentarzy:

  1. Kocham ciasta z owocami, są tak smaczne! Twoje spojrzenie jest wspaniałe. Podoba mi się Twoje zdjęcie na końcu postu, wyglądasz naprawdę pięknie. Bardzo ładna piosenka, która jest na końcu postu. Nie mogę zrozumieć komunikatu zapisanego w Twoim zdjęciu, przykro mi, że nie potrafisz przetłumaczyć ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank my friend.
      "...this time,
      I'm closer to the stars than to the dreams..."

      Usuń
  2. Od rana takie pyszności...pozdrawiam Ava serdecznie/...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie hmmmmmm Uwielbiam ciacha z owocami o karmelu już nie wspomnę hihihihi Ściskam Kochana

    OdpowiedzUsuń
  4. Biorę przepis, bo chodzi ostatnio za mną jakieś ciasto z owocami, a Twoje wygląda przepysznie i do tego nie jest trudne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze mówiąc wygląda rewelacyjnie, zapewne smak jest zarówno wyśmienity jak i wygląd. Aż chyba wybiorę się po potrzebne materiały i sam coś podziała. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)