Jestem zwolenniczką
zdrowego odżywiania, jednak uważam, że wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem.
1-2 drożdżówki domowej roboty (są mniejsze od sklepowych), nie zaszkodzą, jeśli
się sięgnie po nie od czasu do czasu. Jeśli się prowadzi aktywny tryb życia to
węglowodany też są potrzebne.
Któż nie lubi z nas
unoszącego się słodkiego zapachu cynamonu … ach!
Składniki na ciasto:
Jak to zrobić?
Ziemniaki obieramy,
gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę, lekko studzimy i ciągle
ucierając dodajemy masło, jajka i szklankę maki.
Następnie rozpuść
drożdże z mlekiem i cukrem, odczekaj 5 min. Do masy ziemniaczanej dodawaj
rozpuszczone drożdże i resztę mąki. Teraz wyrabiaj tak jak ciasto drożdżowe.
Kiedy ciasto jest sprężyste i odchodzi od miski, przykryj ściereczką i pozostaw
do wyrośnięcia.
Moja
rada:
Ciasto powinno być
dość luźne. Jeśli jest za twarde dododaj przy wyrabianiu trochę wody z gotowania ziemniaków.
Masa
cynamonowa
Składniki:
Wymieszaj
suche składniki, dodaj masło i utrzyj wszystko razem.
Kiedy ciasto drożdżowe
podwoi objętość, wyłóż część na
stolnicę, rozwałkuj w prostokąt na grubość
około 1,5 cm, nałóż masę
cynamonową i dłuższą częścią zwiń w rulon.
Pokrój rulon na 2-3 cm
plastry, układaj na wysmarowanej blaszce i odczekaj aż ponownie wyrosną
(wystarczy 10 min.). Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około
20-25 min.
Po upieczeniu posmaruj
lukrem.
Lukier:
½ szklanki cukru pudru,
połącz z 15 g roztopionego masła i 1-2 łyżkami mleka.
Składniki na masę cynamonową